Læs vores 9 bedste råd til hvordan du passer på dine perlesmykker

Indsendt af Barbara Maria
9 bedste råd til hvordan du passer på dine perler

Sådan vedligeholder du bedst dine smykker med perler.

Går du rundt med dine perlesmykker uden at vide om perlerne er i fare for at gå i stykker? Hvis du er i tvivl, så har vi samlet vores bedste råd til hvordan du bedst kan vedligeholde og opbevare dine perlesmykker.

Alle ægte perler er helt unikke, som et fingeraftryk fra et menneske. Perlernes skønhed har fascineret mennesker i århundreder, både fordi at perler er et naturligt materiale, fordi de har en særlig glans og farvespil og fordi de kan være sjældne og kostbare.

Den rigtige vedligeholdelse og opbevaring af dine perlesmykker er afgørende for at perlerne kan bevare deres skønhed over tid. Perler kommer fra muslinger, som danner lag på lag af perlemor på det fremmedlegeme, som ender med at blive perlen. Jo flere år perlen er i muslingen - jo tykkere perlemor og større perle. Perlemor er dog et relativt blødt og skrøbeligt organisk materiale, hvilket betyder at det kan ridses, udtørre og revne ved forkert brug. Derimod kan perler, hvis de bruges og opbevares med påpasselighed, forblive smukke og særlige i mange år fremover.

Når du bruger din perlekæde eller perlesmykke, så bør du være opmærksom på følgende:

  1. Hårspray og parfume. Når du bruger du hårspray og parfume bør du vente lidt tid med at tage dine perlesmykker på, indtil fugten i produkterne er fordampet. Hårlak vil danne en belægning på perleoverfladen, der forsegler perlerne og forhindre dem i at kunne modtage olier fra vores hud, når vi bærer dem. Hårlakken medfører samtidig en ophobning af snavs og skidt på overfladen, hvilket resulterer i at perlerne får et mat, livløst udseende. Parfume indeholder syntetiske duftstoffer, som gør perlerne misfarvede og får perlerne til at fremstå som falmede eller matte i overfladen, fordi kemien i duftstofferne opløser perlemoren over tid.

  2. Sport. Dyrker du sport, hvor du sveder meget, bør du undgå at have dine perlesmykker på. Sved kan virke som en let syre på perlernes overflade og gøre perlernes overflade misfarvet og blege farvede perler. Svedens fugt optages også af perlekæders perlesnor, hvilket kan medføre at den langsomt opløses og danner skimmel ved perlerne, som kan ses som små misfarvede pletter.

  3. Sammen med kæder og armbånd. Har du f.eks. guld- eller sølvkæder på sammen med din perlekæde, så kan metallerne fra kæden ridse perlerne. Det gælder også, hvis det i stedet for er guld- eller sølvarmbånd, som sidder sammen med et perlearmbånd.

  4. Rens dine perler regelmæssigt. Selvom perler ikke kræver hyppig rengøring, så kan de godt blive beskidte over tid. Gør det derfor til en vane at tørre dem af med en blød ren klud efter hver gang, du har haft dem på, for at fjerne snavs og olier, der kan sætte sig på perlernes overflade. Er perlerne meget beskidte, så kan du lave en skål håndvarmt og mildt sæbevand til rengøring af perlerne. Gnid perlerne med en våd og blød klud indtil snavset er borte. Hvis det er en perlekæde på snor, så skal du sørge for, at snoren er helt tør, før du igen tager den på.

  5. Vær opmærksom med perlesnorene. Hvis dine perlesmykker er monteret på en snor, skal du være opmærksom på perlesnorens tilstand. Typisk vil en slidt snor blive længere og længere. Hvis der er knuder mellem perlerne og perlerne kan køres frem og tilbage mellem knuderne, så er det tegn på slid og dermed en svag snor. En bristet snor kan resultere i tab af perler, så det er vigtigt jævnligt at få omtrukket sin perlekæde, hvilket vi gør hos Barbara Maria.

  6. Professionel vedligeholdelse. Når dine perlesmykker – f.eks. et perlevedhæng eller en perlering skal pudses op, repareres, limes eller lignende, så er det en god idé at tage fat i os. Hos Barbara Maria kan vi både vejlede dig i hvordan du vedligeholder dit perlesmykke, men selvfølgelig kan vi også tage os professionelt af det, da vi har en stor erfaring inden for perlesmykker.

   Sådan opbevarer du bedst dine smykker med perler.

   Når du opbevarer din perlekæde eller perlesmykke, så bør du være opmærksom på følgende:

   1. Hold perlerne adskilt fra andre smykker. Perler har en relativt blød overflade og kan både ridses af andre perler, men i særdeleshed hvis de opbevares sammen med andre smykker af guld eller sølv. Vi anbefaler derfor at du opbevarer dine perlesmykker separat i individuelle smykkeæsker eller blød stofposer.

   2. Undgå direkte sollys. Opbevarer du dit perlesmykke et sted i din bolig, hvor der er risiko for langvarig eksponering for direkte sollys, så perlerne tage skade. Generelt er perler stabile overfor for almindeligt sollys, men varmen og lyset fra intenst og direkte sollys kan udtørre perlens overflade, hvilket kan medføre revner og blegning.

   3. Beskyt mod fugtighed. Perler kan absorbere fugt, hvilket kan medføre dannelse af skimmel eller misfarvning. Opbevar dine perlesmykker et tørt sted, og undgå at opbevare dem i badeværelser eller andre steder med høj luftfugtighed.

   Bevar dine perler.

   Ved at følge vores råd kan du sikre dig, at dine perlesmykker forbliver smukke i mange år fremover. Husk altid at behandle dine perler med omhu og opmærksomhed for at bevare deres naturlige skønhed. Er du alligevel i tvivl om noget med dine perlesmykker, så er du altid velkommen til kontakte os hos Barbara Maria.

   Tilbage til bloggen