Miniguide: Sådan vedligeholder du dine smykker

Indsendt af Barbara Maria

Miniguide: Sådan vedligeholder du dine smykker

En smykkesamling, uanset hvor flot eller beskeden den måtte være, bærer ofte på mange personlige og dyrebare minder. Generelt er smykker jo til for at blive brugt, men alligevel anbefaler vi følgende:

1) Forsøg at undgå at bruge dine smykker, når du er på stranden, laver havearbejde el. lign., dyrker sport og sover. Disse aktiviteter er med til at slide unødvendigt meget på dine smykker.

2) Når du skal ud af døren, så brug cremer, parfume, hårprodukter først og tag smykkerne på til sidst. På denne måde undgår du at dine smykker bliver fedtede, snavsede og mister deres glans.

Giv dine smykker en makeover

Smykker skal jævnligt renses, for at de bevarer deres smukke glans og udseende. Specielt smykker med diamanter, da diamanter fra naturens hånd er vandafvisende og derfor nærmest suger fedt og snavs til sig. En diamant kan miste op til 40% af sin glans ved at være snavset, hvilket er ærgerligt for ejeren, som har betalt mange penge for den, og ikke får det optimale glimt ud af den.  

Generelt kan du selv komme langt en pudse dine smykker (dog ikke forgyldte) med f.eks. en pudseklud fra Connoisseurs og derefter at rengøre dine smykker med en blød tandbørste og lidt lunkent, mildt opvaskevand tilsat et par dråber salmiakspiritus. Tandbørsten bruges til at få snavset væk fra smykkernes sten, fatninger og krummelurer. Kontrollér samtidig, at sten mm. sidder fast. Skyl derefter smykket i en skål med rent lunkent vand og tør efter med en fnugfri klud. 

Vær dog opmærkom på at smykker med perler, opaler, koraler, turkiser og visse andre smykkesten ikke tåler salmiak eller for den sags skyld de fleste andre former for smykkerens. Connoisseurs Delicate Jewelry Cleaner er specielt udviklet til at rense disse former for smykker og kan købes hos Barbara Maria.

Sølvsmykker kan ikke undgå at løbe an med tiden. Smykkerne får en brunlig mørk farve og kommer ofter til at se lidt beskidte og kedelige ud. Connoisseurs har udviklet særlige sølvpudseklude til at fjerne misfarvningerne i sølvets overflade, hvilket kan afhjælpe de fleste anløbne sølvsmykker. Synes du stadigvæk ikke det bliver helt godt, så er Connoisseurs Silver Jewelry Cleaner udviklet specielt til sølvsmykker og renser særdeles effektivt sølvoverflader, som man ikke kan komme til at pudse. Det gælder i særdeleshed forgyldte sølvsmykker, for ofte kan sølvet anløbe selv indenunder en forgyldning. Følg dog nøje vejledningen på beholderen.

Få efterset dine smykker

Mange smykker har idag en eller anden form for overfladebehandling. Hvidguld er oftest rhodineret, sølv kan være forgyldt, sort rhodineret eller oxideret osv. Udover dette er der mange forskellige former for matteringer og effektfulde hammerslåninger og fræsninger, man kan give smykkers overflader. Fælles for dem alle er, at de vil blive slidte og mindre effektfulde med tiden. På vores værksted kan vi i de allerfleste tilfælde lave de oprindelige overflader igen.

Vi anbefaler, at du minimum en gang om året får efterset dine smykker, da grebbene og indfatninger der holder ædelsten også bliver slidte og kan trænge til blive forstærket. At få efterset og ordnet sine smykker er sund fornuft, da det ofte er langt mere kostbart at miste en ædelsten. Kig ind i vores forretning eller send smykket til os, så giver vi dig et godt tilbud på at reparere dit smykke, så det igen stråler som nyt og kan bæres med fornøjelse. 

Tilbage til bloggen