Gå til indhold

Guldsmed Barbara Maria i Dragør fejrer 27 årsfødselsdag og giver derfor 27% rabat på udvalgte smykker. Klik her!

Hvad gør håndsprit ved dine smykker?

Indsendt af Barbara Maria

Hvad gør håndsprit ved dine smykker? 

Netop i denne tid bliver vi hele tiden mindet om, hvor vigtigt det er, at vi vasker hænder eller bruger håndsprit i rigelige mængder for at undgå smitte. Mange går rundt med fingerringe, og det er måske ikke altid, vi tager vores ringe af for at afspritte eller vaske vores hænder. Desuden sætter bakterierne sig også på og omkring vores smykker, og derfor er det vigtigt, at de også får en grundig tur med håndspritten. Men hvad gør håndsprit og håndvask egentlig ved vores smykker? Læs her og bliv klogere. 

“Som udgangspunkt kan håndsprit ikke fjerne den rhodiumbelægning, som findes på mange smykker. Håndsprit findes i to former; med og uden alkohol. Håndsprit med alkohol ødelægger ikke smykkerne, og er desuden den bedste bakteriedræbende ingrediens. Håndsprit uden alkohol, derimod, indeholder typisk sammensætninger med klorin. Klorinen reagerer med vand og frigiver fri klorin, der kan gøre smykkerne anløbne - særligt sølvsmykker”, siger guldsmed Thomas Nielsen. 

Derfor: Brug håndsprit med mindst 60% alkoholindhold, så undgår du at skade dine smykker og holder samtidig dine hænder rene og bakteriefri. 

Hvad så med håndsæbe? 
“Sæbe kan indeholde slibemidler, der kan skade overfladen på dine smykker og fjerne rhodiumbelægningen”, siger Thomas Nielsen. Brug derfor håndsæbe, der ikke indeholder slibemidler, så du undgår at skade dine smykker. 

Og hvad med ædelsten? 
Diamantgraderer Maria Nielsen siger: “Håndsprit og sæbe skader ikke dine ædelsten, men det kan gøre stenene mindre skinnende, fordi der efterlades en tynd film på overfladen af stenene. Det er ikke skadeligt for stenene, og din guldsmed kan hjælpe dig med at rense dine smykker, så dine ædelsten kommer til at skinne igen.” 

Husk at rengøre dine smykker  
Særligt i denne tid bør vi huske at rengøre vores smykker ofte, da der særligt ved fingerringe kan sætte sig bakterie-rester på og omkring ringene. Så vær ikke bange for at give dem en ordentlig tur med håndspritten eller håndsæben. 

Smykker med perler 
Du skal dog være lidt forsigtig, hvis du har smykker med perler. Perler er et naturmateriale, der ikke kan tåle at komme i direkte berøring med alkohol - herunder håndsprit, parfume og hårspray. Hvis du har perlesmykker, så vent mindst 5 minutter fra du har afsprittet dine hænder eller taget parfume på, indtil du tager smykkerne på igen. Alkoholen i håndsprit og parfume kan nemlig ødelægge perlens overflade og få den til at skifte farve.  

SÅ: Spar ikke på håndspritten eller håndsæben, heller ikke selvom du har smykker på! Håndsprit med mindst 60% alkoholindhold og sæbe uden slibemidler ødelægger ikke dine smykker. Dine smykker og ædelsten kan allerhøjst få en lidt mat overflade, men det er der heldigvis råd for: Tag smykkerne med ned til din guldsmed, så sørger vi for at pudse, polere og rense dem, så de skinner igen. 

 

Tilbage til bloggen