Hvad er en rhodinering?

Indsendt af Barbara Maria

Hvad er en rhodinering?

Du har sikkert hørt om det mange gange før – rhodinering. Men hvad betyder det egentlig, at dit smykke er rhodineret?

En rhodinering er en bestemt overfladebehandling. Ordet rhodinering kommer af, at man overfladebehandler smykket med materialet rhodium. Når man rhodinerer et sølvsmykke, beskytter man smykket mod iltning. På den måde undgår man, at smykket bliver sort eller anløbent.

Rhodineringen foregår på den måde, at smykket først lægges i en stærk sæbe, så det bliver renset. Herefter lægges smykket i et kar med en rhodiumopløsning. Jo længere tid smykket ligger i opløsningen, jo tykkere og mere holdbar vil rhodineringen være.

Sortrhodinering

Man kan også sortrhodinere et smykke. Sortrhodinering foregår på samme måde som normal rhodinering. Ved sortrhodinering får smykket en blank sort eller grå overflade.

Plejeråd

For at din rhodinering bevares bedst muligt, er der nogle råd, som du kan følge. Det er en god ide, at du tager dine smykker af, når du skal vaske hænder, går i bad og dyrker sport. Samtidig bør du holde det fra alle former for parfumer, cremer, eddike, citron osv. Tag også dit smykke af, inden du går i seng. Derudover bør du holde dine smykker væk fra manuelt arbejde, så du ikke risikerer at ridse og skade dine smykker. Det er også en god ide, at du renser dit smykke med ”Hagerty Jewel Clean”, der fjerner snavs og genskaber glansen.

Vi anbefaler, at du opbevarer dine smykker i en lufttæt pose. På den måde undgår du, at dine smykker oxiderer.

Kort sagt: Tag dine smykker af, når du skal foretage dig noget, hvor dit smykke kan risikere at blive ridset og skadet. Er du en af dem, der ikke er så god til, at passe ekstra godt på dit smykke, så fortvivl ikke. Hvis din rhodinering er blevet slidt, går du ned til din guldsmed og får det rhodineret på ny. Det bør du gøre 1 gang om året. Så bliver dit smykke ligesom nyt igen.

Tilbage til bloggen