Hvad er en diamant?
Du kender dem. De er funklende, betagende og forbindes med eksklusivitet. Men udover deres genkendelige ydre, ved du måske ikke ret meget om dem. Læs her og bliv klogere på de smukke diamanter.
Diamanter er det hårdeste materiale i hele verden og består som den eneste sten kun af ét stof, nemlig kulstof. Diamanter består af kulstofatomer, der er presset meget hårdt sammen. Dette foregår i ca. 150 kilometers dybde, hvor der findes den rette temperatur og tryk.
Da diamanter kan have en meget høj værdi, anvendes de sædvanligvis til smykker. Den hårde overflade medvirker, at diamanten meget sjældent ridses. Samtidig går de ikke i forbindelse med kemikalier. Der findes mange forskellige slibninger af diamanter, hvor den mest normale er brillant slibningen med 57 eller 58 facetter, der giver diamanten dens genkendelige, runde form.
Da diamanter hører til de mest eftertragtede ædelsten i verden, klassificeres de meget grundigt. Man anvender ”de 4 C’er” til klassifikation af en diamant; carat, color, clarity og cut. (læs blogindlæg om de 4 c’er her)
Oftest forbindes en diamant med dens klare, gennemsigtige farve. Typisk har diamanten en svag gullig eller brunlig farve, som kun kan ses af et trænet øje. Farvede og farveløse diamanter hører derfor til de sjældne og kostbare diamanter.
De diamanter, der ikke er rene nok til anvendelse i smykker, anvendes som værktøj i industrien. Grundet diamanternes ekstremt hårde overflade er de i stand til at skære langt de fleste materialer over.
Plejeråd til dine diamantsmykker
Hvis diamanterne i dine smykker ikke funkler helt lige så meget, som de gjorde, da du købte dem, så fortvivl ikke. Hos Barbara Maria kan du købe “Diamond Dazzle Stik” fra Connoisseurs med en lille børste, som du hurtigt og nemt kan rense dine diamanter med, så de funkler igen.
Husk, at det er en god ide at få dine diamantsmykker til eftersyn cirka en gang om året. De grabber, diamanterne sidder i, kan med tiden blive løse. Derfor er det en god ide at indlevere dine diamantsmykker til din guldsmed, så de kan blive tjekket. Så sikrer du dig, at du ikke risikerer at miste en sten.