De 4 C’er - hvad er det?

Indsendt af Barbara Maria

De 4 C’er - hvad er det? 

Du har sikkert ikke hørt så meget om dem. ”De 4 C’er” anvendes nemlig blandt fagfolk til klassifikation af diamanter - de mest kostbare ædelstene i verden. Men for at blive klogere på diamanter, er det nyttigt at vide, hvad ”de 4 C’er” står for. Det får du en oversigt over her.

Carat – vægt

Carat er et udtryk for vægten. 1 carat svarer til 0,2 gram. For at finde diamantens carat, er det blot at veje den. De store diamanter er de mest kostbare. Det er derfor mere kostbart at have en diamant på 1,00 carat end 10 diamanter på hver 0,10 carat.

Color – farve

Langt de fleste diamanter har en svag gullig eller brunlig farve, som kun kan ses af et trænet øje. Farvede og farveløse diamanter hører derfor til de sjældne og kostbare diamanter. Da farvenuancerne fra hvid til gullig ikke kan beskrives ved almindelig farvebetegnelse, har Scandinavisk Diamant Nomenklatur udviklet nogle specielle farvebetegnelser, der anvendes inden for klassifikation af diamanter. 

Clarity – renhed

Da diamanter er skabt af naturen, findes der oftest små uklarheder. Hvis disse uklarheder ikke kan ses i en 10 gange forstørrelse, kaldes diamanten lupren. Det betyder, at uklarhederne er så små, at de ikke er af betydning. De forskellige uklarheder har fået bestemte udtryk. For eksempel betyder VVS ”very very small inclusions”, altså meget små indeslutninger uden betydning. De større indeslutninger kan have betydning for lysets vej gennem diamanten. På den måde kan diamanten miste sin glans.

Cut – slibning

De tre første faktorer er bestemt af naturen. Men den sidste faktor, slibningen, er noget, mennesket udfører. Oftest er diamanterne slebet efter brilliant slibningen, den mest normale slibning, med 57 eller 58 facetter eller flader. En brillant er altså en diamant, der har fået den populære brillant-slibning. Det er vigtigt, at diamanten er slebet korrekt, da dette er med til at fremhæve de forskellige lysvirkninger i diamanten.

Tilbage til bloggen