Hvad er guld?
Guld er blankt og skinnende, og det mest anvendte materiale inden for smykker. Men hvad er det egentlig, der gemmer sig bag den blanke overflade?
Materialet guld er et unikt metal. Ligesom mange andre metaller går guld ikke i forbindelse med de fleste kemikalier. I sin reneste form er det det mest formbare materiale, der findes. Guld fås i mange forskellige karat, hvoraf den reneste form er 24 karat. Hvis dit guldsmykke har en lavere karat end 24, betyder det, at smykket ikke kun består af guld, men er blandet med andre metaller. Oftest er guldet blandet med kobber, hvilket kan give smykket en mere rødglødende farve.
Over halvdelen af det guld, der findes i verden, stammer fra underjordiske miner i Sydafrika. Guld er et af de dyreste metaller i verden, hvilket skyldes den vanskelige udvindingsproces. Derfor er de fleste guldsmykker herhjemme udarbejdet i 14 karat guld. Derudover er det ulovligt i Danmark at kalde smykket et guldsmykke, hvis det indeholder under en tredjedel guld.
Guld har været kendt af mennesket siden forhistorisk tid. Allerede i Skabelsesberetningen i Det Gamle Testamente nævnes metallet, og i Mesopotamien i Egypten kendte man til forarbejdelsen af guld allerede omkring 4000 f.Kr. Gennem historien har indfødte fra den østlige Middelhavskyst, fønikier, bragt deres viden om guldsmedekunst rundt i Middelhavsområdet, og på den måde har deres viden spredt sig rundt til hele verden. Solvognen, der blev fundet i Nordvestsjælland, er et af de ældste danske guldgenstande fra omkring 1400 f.Kr.
For at finde ud af, om et metal er guld, kan man udsætte det for salpetersyre. I modsætning til alle andre metaller, går guld ikke i forbindelse med salpetersyre. Guld går heller ikke i forbindelse med ilt og andre stoffer i atmosfæren, hvilket medvirker, at det beholder sin blanke overflade.